Fiscaal eindejaarsgeschenk - FIBORO - JUBOFISC I Boekhouding & Fiscaliteit I Rumst - Meerhout

Welkom bij FIBORO & JUBOFISC boekhoudkantoren
Roosterputstraat 1
2450 Meerhout

Markt 11
2840 Rumst
014/300.260
info@fiboro.be

0478/27.32.61
info@jubofisc.be
Ga naar de inhoud
Fiscaal (eindejaars)geschenk voor zakenrelaties en personeel
U wilt uw zakenrelaties (en/of personeel) verrassen met een (eindejaars)geschenk, idealiter is dat ook voor uw zaak aftrekbaar en kan u de btw recupereren. Maar waar moet u dan rekening mee houden?

Algemene regel: een eindejaarsgeschenk dat u aan uw klant, leverancier of tussenpersoon geeft is voor 50% aftrekbaar (art. 53, 8° WIB 92) voor zover de waarde ervan niet hoger is dan 125 euro incl. btw.

  • Let op 1: geeft u meer dan 125 euro, dan is dat geschenk voor de fiscus een voordeel alle aard, waarvoor u een fiche 281.50 moet opstellen en waarop uw zakenpartner dan privé belast wordt.

  • Let op 2: reclameartikelen (bv. pennen, sleutelhangers, kalenders, paraplu’s, ...) zijn voor 100% aftrekbaar. Het reclameartikel moet wel een ‘geringe’ waarde hebben en uw benaming moet er opvallend en blijvend op staan. Het moet immers de bedoeling zijn om uw onderneming naambekendheid te geven.

OPGEPAST voor zogenaamde “verbruiksgoederen” zoals wijn, champagne, chocolade, etc. deze zijn voor 50% aftrekbaar. Ook al is het verpakt in een doos met het logo of de naam van uw zaak op, komen ze niet in aanmerking voor de 100%-aftrek, ook niet als ze een geringe waarde hebben. Geeft u een dergelijk geschenk, dan is dat maar voor 50% aftrekbaar.

Het bedrukken van wijn of dergelijke met de naam van uw onderneming is met andere woorden een serieuze meerkost maar geeft geen hoger fiscaal voordeel.

U wil uw personeel bedanken dan dient u met volgende zaken rekening te houden:

Geschenk van 40 euro incl. btw = 100% aftrekbaar. Het gaat dan om een sociaal voordeel, maar het is voor de fiscus wel vereist dat u het geschenk geeft naar aanleiding van een speciale gelegenheid, zoals Kerstmis, Nieuwjaar of een verjaardag.

Let op: die 40 euro telt voor het volledige jaar EN voor alle gelegenheden samen. Wordt die grens overschreden, dan is de volledige kost niet aftrekbaar, ook het deel tot 40 euro niet! Voor werknemers met kinderen wordt het fiscale drempelbedrag verhoogd met 40 euro per kind. Dus een personeelslid met 2 kinderen kan tot 120 euro geschenken ontvangen.  Overschrijdt zeker de grenzen niet want ook de RSZ loert om de hoek. Heeft u immers het grensbedrag overschreden dan dient u sociale bijdragen te heffen over het gelegenheidsgeschenk.

En hoe zit dat met de btw?

Ook de BTW heeft zijn eigen regeltjes op geschenken…

De btw is voor 100% aftrekbaar als het geschenk voor uw zakenrelatie of personeel minder dan 50 euro (excl. btw) kost per klant en per jaar. Gaat u boven dat bedrag, dan is er helemaal geen btw aftrekbaar.

Let op 1: de btw is niet aftrekbaar voor rookwaren en geestrijke dranken boven de 22°. Voor wijn en champagne kunt u dus wel 100% btw recupereren, zolang u maar onder de 50 euro excl. btw blijft per klant en per jaar.

Let op 2: de btw-aftrek voor relatiegeschenken geldt enkel voor “goederen”. Filmtickets zijn voor de btw een dienst, waardoor u de btw daarop niet kunt recupereren.
Publicatiedatum: 16 december 2021
Roosterputstraat 1
2450 Meerhout
info@fiboro.be
014/300.260
Markt 11
2840 Rumst
FIBORO - JUBOFISC aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor onnauwkeurigheden, gebreken of fouten in de informatie verstrekt op de website. Elke beslissing gemaakt op basis van deze informatie is de exclusieve verantwoordelijkheid van de bezoeker.
Copyright - J.R.
Erkend door het Institute for Tax Advisors and Accountants
info@jubofisc.be
0478/27.32.61
Terug naar de inhoud