Vennootschap fiscaal interessant - FIBORO - JUBOFISC I Boekhouding & Fiscaliteit I Rumst - Meerhout

Welkom bij FIBORO & JUBOFISC boekhoudkantoren
Roosterputstraat 1
2450 Meerhout

Markt 11
2840 Rumst
014/300.260
info@fiboro.be

0478/27.32.61
info@jubofisc.be
Ga naar de inhoud
Vennootschap fiscaal interessant?


Door de verlaging van de vennootschapsbelasting en de invoering van de nieuwe vennootschapswetgeving vraagt u zich af of het niet aangewezen is over te schakelen naar een vennootschap. Een korte toelichting ...

Wie als ondernemer werkt met een eenmanszaak, betaalt maximaal 50% belastingen. In de vennootschapsbelasting is dat de helft vanaf 2020. U vraagt zich dus terecht af: “moet ik niet omschakelen?”

Het antwoord daarop is: “geen appelen met peren te gaan vergelijken”: Het is nogal kort door de bocht om te denken dat u in een vennootschap slechts 25% belastingen gaat betalen, terwijl dat zonder vennootschap maximaal 50% is. U moet immers de totale belastingdruk berekenen op de gemiddelde belasting die u betaald (of met andere woorden gezegd: u moet kijken naar uw gemiddelde belasting die u op elke verdiende euro betaald).
Bovendien moet u er ook rekening mee houden dat eens het geld in een vennootschap zit, het ook geld kost om het er terug uit te halen. Als u in een vennootschap stapt, komen uw beroepsinkomsten niet langer in uw eigen portefeuille terecht, maar in die van uw vennootschap. Het geld dat u in uw eigen portefeuille wil zien belanden, zal u in eerste instanatie als loon moeten opnemen uit de vennootschap. En dat kost u dan weer privé belastingen en sociale bijdragen. Andere, meer fiscaal interessante vormen om geld uit een vennootschap te halen zijn iets gecompliceerder en/of zijn eerder op de toekomst gericht en daarvoor moet de vennootschap over voldoende hoge inkomsten beschikken.

Verder zijn er ook een aantal extra kosten wanneer u met een vennootschap werkt: zoals oprichtingskosten, vennootschapsbijdrage, lokale taksen, boekhouding (systeem van dubbel boekhouden, jaarrapportage, vennnootschapsaangifte, …) etc.

U moet dus al heel wat verdienen alvorens een vennootschap financiëel en fiscaal interessant wordt. Over het algemeen is overstappen interessant vanaf dat uw gemiddelde belastingdruk +/- 35% bedraagt. Dat komt overeen met een belastbaar jaarinkomen (zonder iemand ten laste) van +/- 50.000 euro.

Publicatiedatum: 30 juni 2019
Roosterputstraat 1
2450 Meerhout
info@fiboro.be
014/300.260
Markt 11
2840 Rumst
FIBORO - JUBOFISC aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor onnauwkeurigheden, gebreken of fouten in de informatie verstrekt op de website. Elke beslissing gemaakt op basis van deze informatie is de exclusieve verantwoordelijkheid van de bezoeker.
Copyright - J.R.
Erkend door het Institute for Tax Advisors and Accountants
info@jubofisc.be
0478/27.32.61
Terug naar de inhoud