Werken aan 6% BTW - FIBORO - JUBOFISC I Boekhouding & Fiscaliteit I Rumst - Meerhout

Welkom bij FIBORO & JUBOFISC boekhoudkantoren
Roosterputstraat 1
2450 Meerhout

Markt 11
2840 Rumst
014/300.260
info@fiboro.be

0478/27.32.61
info@jubofisc.be
Ga naar de inhoud
Werken aan uw privéwoning: wanneer 6% BTW?

De coronacrisis zorgt ervoor dat velen bepaalde werken in en rond hun privéwoning laten uitvoeren. Zo stijgt de vraag naar airco’s, tuinterrassen, enz. Wat van die werken kan wel of niet tegen 6% BTW?

Werken aan de eigenlijke woning
Het moet gaan om werken aan een woning die hoofdzakelijk privé gebruikt wordt. Werken aan andere panden dan woningen komen dus niet in aanmerking. Van wie de woning is, doet er niet toe. Ook een huurder kan dus het 6%-tarief genieten.

Woning van uw vennootschap? Dat is op zich ook geen beletsel om het 6%-tarief te kunnen genieten. Het verschil is wel dat de aannemer dan zal factureren met "btw verlegd" en u die 6% zelf zal moeten opnemen in de btw-aangifte van uw vennootschap.

Minstens tien jaar oud
De woning moet minstens tien jaar in gebruik zijn.

Werk in onroerende staat
Het moet dus wel degelijk om werkzaamheden gaan en niet om louter een levering. Een nieuwe tuinset kopen voor op uw terras komt dus nooit in aanmerking.

Concrete werken die recht kunnen geven op het verlaagde btw-tarief van 6% :

  1. Installatie airconditioning? Ja, vereist is wel dat het gaat om een effectieve aanhechting van de airco-installatie aan de woning. Een mobiel aircotoestel komt dus niet in aanmerking.
  2. Een veranda of pergola? Ja, op voorwaarde evenwel dat die vastgehecht wordt aan de woning (beslissing E.T. 62.393, 28.04.1988) . Een pergola die in de tuin geplaatst wordt, los van de woning, is dus onderworpen aan 21% BTW.
  3. Werken aan de garage? Een garage is op zich geen privéwoning, toch kunnen werken aan de garage, zoals het leggen van vloeren of elektriciteit of het plaatsen van een nieuwe poort, tegen 6% gefactureerd worden als die garage "geïntegreerd" is in de woning. Hetzelfde geldt voor carports.
  4. Werken in of aan de tuin? Neen, tuinwerkzaamheden vallen buiten het toepassingsgebied van het 6%-tarief. Toch zijn er hier en daar mogelijkheden met name o.a. de aangebrachte plantjes. Op de factuur inzake tuinaanleg mag m.a.w. het onderscheid gemaakt worden tussen de levering van het plantgoed enerzijds en de werkuren anderzijds. Beide worden beschouwd als twee verschillende en afzonderlijke componenten. De levering van het plantgoed is dan onderworpen aan het verlaagde BTW-tarief van 6% en de werkuren aan het normale tarief van 21%.
  5. Opritten en paden? Een oprit of een pad dat de openbare weg verbindt met de woning zelf, kan aangelegd worden tegen 6% als het gaat om een “weg die de woning rechtstreeks verbindt met de openbare weg en die wordt gebruikt door de bewoners en/of de bezoekers van die woning.”
  6. Een buitenterras? Ja, op voorwaarde dat het terras aan de woning grenst. Een terras achteraan in de tuin of dat alleen grenst aan het tuinhuisje, kan dus niet.


Publicatiedatum: 30 mei 2020
Roosterputstraat 1
2450 Meerhout
info@fiboro.be
014/300.260
Markt 11
2840 Rumst
FIBORO - JUBOFISC aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor onnauwkeurigheden, gebreken of fouten in de informatie verstrekt op de website. Elke beslissing gemaakt op basis van deze informatie is de exclusieve verantwoordelijkheid van de bezoeker.
Copyright - J.R.
Erkend door het Institute for Tax Advisors and Accountants
info@jubofisc.be
0478/27.32.61
Terug naar de inhoud